Ana sayfa » Güney Ege Kamp Rotası
Latmos manzarası

Güney Ege Kamp Rotası

Yabancı olduğumuz Güney Ege coğrafyasında yaklaşık bir hafta boyunca gezip dolaşacak ve farklı noktalarda kamp yapacağız. Toplam 400 km olarak hesapladığım güzergah boyunca dört noktada çadır kuracak ve bir geceyi de pansiyonda geçireceğiz.

Antik dönem Karya medeniyetinin önemli şehirleri olmuş Keramos (Milas Ören) – Heraklia (Milas Kapıkırı) ve Alinda (Aydın Karpuzlu) üçgeni içinde kalan bölgeyi gezip göreceğiz! Bu bölge aynı zamanda, Türkiye’nin en uzun yürüyüş rotası olan Karia Yolu‘nun da İç Karia etabı ile örtüşüyor. İşaretli noktalardan fazla uzaklaşmadan, araç ile gidebileceğimiz alternatif yollar peşindeyiz!

Günlük rota planı:

İlk günü doğa ile iç içe geçirmeyi, Gökçeler Kanyonu‘nda yürüyüş yapmayı ve İncirliin Mağarası’nı ziyaret etmeyi planlıyoruz. Akşam üstü Denizcik Gölü‘ne gidecek ve bu çevrede kamp kuracağız.

İkinci gün Menteşe Beyliği’nin başkenti olmuş ve Unesco Dünya Mirası geçici listesinde yer alan Beçin çevresindeki antik yerleşkeyi gezecek, Beçin Kalesi’nden Milas Ovası’nı seyredeceğiz.

Antik Karia medeniyetinin ilk başkenti Milas’ı (Mylasa) gezeceğiz. Göçmen leyleklerin 2100 yıldır yuva yaptığı sütunun izini sürecek ve Baltalı Kapı’nın gizemini görmeye çalışacağız.

İnşa edildiği eşsiz coğrafya ile Karyalıların kutsal tapınma alanı olmuş Labraunda kayasına çıkacak ve serin suyunu kaynağında içeceğiz. Bu akşam için Koca Yayla çevresinde kamp kurma niyetindeyiz!

Milas ile Bafa Gölü arasında kalan Euromos Antik Kenti ve Zeus Tapınağı’nı anayoldan geçerken bile farkedebilirsiniz. Gezilip görülmeli!

Çomakdağ Köyü‘ne sekiz sene önce azgezmiş arkadaşlarımla gitmiştim. Geleneksel mimaride yapılmış evlerini ve başlarından taze çiçekleri eksik etmeyen teyzeleri fotoğraflamıştık. Bu tarihi yörük köyünde bakalım bu sefer hangi sürprizler ile karşılaşacağız?

Bağarcık fıstık çamı ormanı
Bağarcık fıstık çamı ormanı
***

Komşu Karahayıt Köyü‘ne elimizde yıllar önce çektiğim anı fotoğraflar ile gidiyorum. Acaba sahiplerini bulabilecek miyiz?

Latmos eteklerindeki köylerde binlerce yıl öncesinde, yazının bilinmediği tarihlere ait kaya (mağara) resimleri bulunuyor. Medeniyetlerin beşiği Anadolu’nun en değerleri mirasları arasında olan ve bu köye bir kaç kilometre mesafedeki kaya resimlerini görebilecek miyiz?

Latmos’un doruklarına çıkmadan Bafa Gölü kıyısına inmeyi ve gölü seyreden Yediler Manastırı‘nı görmek istiyoruz. Manastırın inşa edildiği tepeye çevresindeki üç farklı köyden de patika yolları takip ederek ulaşabilirsiniz. En bilinir yürüyüş rotası ise Gölyaka Köyü‘nden geçiyor.

ağustos böceğinin kabuğu dal üzerinde asılı kalmış
ağustos böceğinin kabuğu dal üzerinde asılı kalmış
***

Heraklia antik kenti, vakti ile Ege Denizi’ne açılan Latmos Körfezi kıyısında kurulmuş. Yüzlerce yıl boyunca biriken alüvyon ile körfezin ağzı kapanmış ve bugün aynı noktada Kapıkırı Köyü‘nü ve antik Karya kentini bir arada ziyaret edeceğiz. Bafa Gölü üzerinde bir gün batımı ve gün doğumu seyredeceğiz. Evler arasında gezerken kahverengi tabelalar veya antik tekniklerle örülmüş taş duvarlar görmek mümkün!

Arkeolojiye veya Latmos eteklerinde yetişen farklı endemik bitkiye ilginiz var ise burada bir kaç gün geçirebilir ve alternatif rotalar çizebilirsiniz. Kapıkırı Köyü’nde bir çok pansiyon ve yürüyüşçü dostu işletme bulunuyor. Göl kıyısı, çadır ve karavan kampı için de tercih ediliyor.

Bafa Gölü kıyısına kadar gelmişken, yöreye has balık türünü de tatmak lazım. Bu mevsimde bulunur mu, soracağız.

fıstık çamı ormanı
fıstık çamı ormanı

Rotamızın beşinci günü, belki de bu rotayı hazırlarken beni en çok heyecanlandıran noktasında kamp kurmayı planlıyoruz.

Bugün Latmos’u (Beşparmak Dağı) aşacağız. Metamorfik kayaç yapısına sahip zirveyi araç ile aşmanın ve Muğla’dan Aydın’a geçmenin iki yolu var: Ya Bafa Gölü’nün etrafını dolaşacak ya da Sakarkaya üzerinden köy yollarını takip edeceğiz. Elbette alternatif zor yollar da mevcut!

Fıstık çamı ormanları arasında kalmış Bağarcık Köyü, İç Karia yürüyüşçüleri arasında popüler bir kamp noktasına sahip. Köy merkezine bir kaç kilometre mesafedeki ormanlık alana kadar köyden geçen çekilmiş su borusunu takip ederek yürüyebilirsiniz. Burada bir kaç gün kamp kurarak çevredeki manastır kalıntılarına, Bağarcık Kalesi’ne ve heyecan verici Söğütözü kaya (mağara) resimlerine yürüyüşler yapabilirsiniz.

Latmos çevresinde, doğal kaya oyuklarında günümüze ulaşabilmiş onlarca prehistorik var ve her yeni keşif arkeoloji dünyasında büyük dikkat çekiyor. Dünya insanlık tarihine ışık tutan ve Anadolu’nun ev sahibi olduğu bu desenlerin en büyük özelliği ise hayvanlardan ziyade sosyal hayatı konu edinmesi. Figürlerde insanlar ve tanrılar tasvir edilmiş. Söğütözü Köyü ve çevresindeki bir kaç noktada bu resimleri arayacağız.

Rotamızın son gününde, Aydın Karpuzlu’da yer alan Alinda Antik Kenti‘ni ziyaret etmeyi planlıyoruz.

27.08 – 01.09.2020

6 thoughts on “Güney Ege Kamp Rotası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir