Ana sayfa » Menekşe Yaylası Kampı
Menekşe yaylası kampı

Menekşe Yaylası Kampı

Bu hafta sonu rotamızı, Persoid Meteor yağmurunun en yoğun gözlenebileceği geceye göre planlıyor ve Kocaeli’nde Menekşe Yaylası istikametinde yola çıkıyoruz.

Menekşe Yaylası’na ulaşım

Menekşe Yaylası’ya gitmek için Gölcük – Bahçecik veya İzmit – Aytepe güzergahlarını seçebilirsiniz. Her halikarda öncelikle Kırıntı Köyü’ne ulaşmanız gerekecek.

Birlikte kamp yapacağımız arkadaşlarla Gölcük’de buluşuyoruz. Gidiş yolunu Google Maps ve internetin olmadığı noktada wikiloc off-line harita üzerinden takip ediyoruz. 

Yol boyunca gördüğümüz tek tabela “Erikli Tabiat Parkı” tabelası olunca off-line haritanın güncelliğinden şüphe etmedik değil! Online haritada gördüğümüz köy yolları üzerinden gitmeye çalıştığımızda ise her seferinde ya belediyenin yol çalışması ya da çıkmaz orman yollarına ulaşıyoruz. 

Telefon haritası üzerinde yaylaya yaklaşmış olsak da yol üzerinde herhangi bir yayla tabelası göremiyoruz.

Menekşe Yaylası - son sapak
Menekşe Yaylası – son sapak

İcadiye Köyü tarafında rastladığımız amcalara sorduk. Amca, önce Menekşe Yaylası’nı hatırlayamadı, sonra “oraya anca akşam varırsınız” dedi ve bize, yolda gördüğümüz tek tabela olan “Eriklitepe Tabiat Parkı”na gitmemizi önerdi. Hem orada tesis de varmış!

Amcalara teşekkür edip geri döndük ve bir tur daha kaybolduk.

Önümüzdeki tepeyi bir türlü aşamayınca ne varmış bu tabiat parkında diye meraklanıp asfalt yoldan devam ediyrouz. Tabiat parkı olarak isimlendirilmiş, beton zeminli mangal alanının içinden devam ettiğimizde tekrar toprak yola çıkmayı başarıyoruz. Nihayet, baştan beri varmak istediğimiz noktaya, yani belediye çalışması nedeni lle kapatılmış yolun ağzına ulaşıyoruz.

Yolu takip ettiğimize, Kocaeli – Bursa sınırında kalan Kırıntı Köyü’nden geçip Kocaeli tarafında kalan Menekşe Yaylası’na varıyoruz. Esasında, Gölcük-Ayvazdere arası yol asfalt ancak sonrasında gittikçe kötüleşiyor. Kaybolduğumuz sürede, arazi de dahil olmak üzere toplam 5-6 km yolu off-road olarak geçebildik. Güzergah, biraz sarsıntılı ve alçak araçlar için yer yer sıkıntılı görünüyor. Binek araçla da gidilebilir.

Oraya mı dönsek buraya mı derken yaylaya varmamız öğle saatini geçiyor.

Dönüş yolunda ise, Gölcük tabelalarını takip ettik ve 42 km mesafe yaklaşık 80 dakika sürdü.

Menekşe Yaylası nda kamp yeri arayışı

Yaylaya vardığımızda güneş baya yükselmişti ve açık arazide yakıyordu. Kuytu köşeler öğle saatine kadar renk renk çadırlar tarafından kapılmış olunca kamp yeri seçmek için, akşam güneşi ile daha da ısınacak olan boş kalmış tarafta, orman içine doğru keşfe çıkıyoruz.

Yaylada herhangi bir su kaynağı yok. Yol üzerinde denk gelen köy çeşmelerinden temin edilebilir. 

Menekşe Yaylası
Menekşe Yaylası

Güneşin konumunu da düşünerek, çadırları, yayla açıklığından 15-20 metre içeride, ormanın içinde denk geldiğimiz ilk düzlüğe kurduk. Bu kadar mesafede bile, orman güneş almıyor, karanlıkta kalıyor ve soğuk oluyor. Güneşin de batması ile epey üşüdük ve ısınmak için orman içinden topladığımız kuru dallarla yaylada ateş yaktık. Gökyüzünde dans eden bulutlardan arta kalan açık havada yıldızları seyrettik, bu sene kısmetime iki adet dilek düştü. Halbuki geçen sene, yine Persoid meteor yağmurunu izlemeye gittiğimiz Hacıllı kampında en az on dilek dilemiştim, şans işte!

Yaylaya yaklaştıkça göreceğiniz tüm trafik işaret tabelalarının kurşun deliği ile süslenmiş olması Menekşe Yaylası’nda tüm gece ve gün içinde dinleyeceğiniz silah sesleri için fikir verebilir. Biz tüm gece ateş başında ısınmaya çalışırken, bir yandan da ergenliğini tamamlayamamış bazı canlıların türlü türlü silahla atış etmeye son verip insafa gelmelerini bekledik. Silah sesleri ancak ertesi günü, biz ormanda mantar ararken duyduğumuz ambulans sireni sonrasında kesildi.

Menekşe Yaylası'nda uyanmak
ormanda ve bir çadırda uyanmak

Güzel bir uyku ve huzur için tüm şartları sağlayan kampımızda Pazar sabahı saat 7’de, henüz ormanın içi karanlık iken kaçak kesim yapanların testere sesi ile uyandık. Uzun bir haftanın ardından keşke bu sabah rahat rahat uyuyabilseydik derken midemiz de guruldamaya başlayınca bu sabah da erkenden ayaklandık. Kahvaltı sofrasını yine yaylada, güneşin altında kurduk. Yaylada uzun zaman geçirmeyi düşünüyorsanız, tente veya geniş bir şemsiye faydalı olacaktır.

Mantar avcılığı

Menekşe Yaylası’ndan aklımda kalanlar eve dönerken toplamayı unutmuş olsak da yaylada gezerken sizi buram buram saran, şahane kekik kokusu, ormanda tepelerini göremediğimiz kayın ağaçları ve çeşit çeşit mantarlar olacak. 

mantarlar ve sinekler
mantarlar ve sinekler

Mantar türünü doğru tahmin edebilmek için mantarı üstten ve alttan incelemek, lamellerini, sütünü görmek, yetiştiği çevresini tanımak gerekiyor. 

Yayladan itibaren orman içinde yaklaşık 500 metre çapında gezindik ve avuç içi kadar böcekler dışında herhangi bir hayvan izine rastlamadık.

Macera dolu geçen iki güne bizi döngüye sokmuş yol işaret tabelalarını, çadır kampını, buz gibi bir Ağustoe gecesi ve bolca yıldız sığdırdık.

Ormanda kamp yapmak istediğinizde herhangi bir böcek veya sivrisinek alerjiniz var ise hazırlıklı olmalı ve en azından uzun kollu kıyafetler tercih etmelisiniz.

11-12.08.2018

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir