Ana sayfa » Siena günlükleri
Siena sokakları

Dolu dolu iki gün boyunca gezip dolaştığım ve Temmuz sıcağından bezdiğim Roma’dan ayrılıyor ve aktarmalı olarak Siena şehrine gidiyorum. Roma Termini Garı’nda elimdeki bilette yazan peron numarasını bulmakta zorlanıyorum. En son peronda ve en arkadaki trene en son ben biniyorum ve gördüğüm ilk boş yere oturuyorum.

Tren hareket ettikten bir süre sonra bilet kontrolü yapan görevli, bileti peron kapısının yanındaki sarı makinaya okutmadığım için beni tersliyor. Kurallar biletin arkasında yazıyormuş ama sadece İtalyanca!

Toskana köyleri arasından geçen tren yolculuğu oldukça keyifli! Her yerde sapsarı açmış ayçiçekleri var.

Aktarma istasyonunda yarım sat kadar mola veriyor ve ikinci trene biniyorum. Roma – Siena arası arası tren yolculuğu yaklaşık 3 saat sürüyor (aktarma süresi dahil).

Siene Garı modern şehre açılıyor. Tarihi Siena Kalesi’ne gitmek için, gar binasının karşısındaki alışveriş merkezinin yürüyen merdivenlerine yöneliyorum. Beş kat çıkıyor ve açılan kapıdan yeni bir sokağa çıkıyorum. Bu akşam tarihi surların girişindeki sokakta bir otelde konaklacağım. Sokakta ne tarafa döneceğimden emin değilim. Parktaki bir bankta oturmuş örgü ören bir teyzeden yardım istiyorum. Elimdeki rezervasyon formunda otelin ismi ve sokak ismi yazıyor. Pamuk saçlı teyze yakın gözlüğünü sarkıtıp bana gülümsüyor ve yolun ortasına kadar yürüyüp eli ile kolu ile tarif etmeye başlıyor. Bu esnada teyze İtalyanca konuşuyor ve ben de Türkçe yanıt veriyorum. Sokağın ortasına kadar yürümemi ve surları gördüğümde sağa dönmemi işaret ediyor.

Yürüyorum ama henüz surları göremedim. Ters mi gidiyorum diye endişe edince genç birine daha adresi gösteriyorum. Bilmiyormuş. Beni farkeden bir teyze hemen çantasından okuma gözlüğünü çıkarıp adrese bakıyor ve başlıyor tarif etmeye. Bir kaç dakika sonra otelin önündeyim!

geleneksel Palio yarışının koşulduğu Piazza del Campo Meydanı - Siena
geleneksel Palio yarışının koşulduğu Piazza del Campo Meydanı – Siena

Siena ve Palio yarışı

Bugün saat 19:30’da hafta sonu yapılacak olan geleneksel Palio yarışı öncesinde son prova yapılacakmış. Oteldeki görevli, yer bulabilmek için en geç 19:00’da meydanda olmamı öneriyor.

Piazza del Campo Meydanı’na doğru yürürken ellerinde rengarenk bayrakları ile danseden ve marşlar söyleyen insanların arasına karışıyorum. Meydan etrafında ufak bir tribün kurma telaşı var. Belli ki tribünlerden her mahallenin farklı bir rengi, oturma düzeni ve bayrağı var. Yeni yeni başlayan yaz yağmuru kimsenin neşesini kaçırmıyor ve eğlence devam ediyor! İki gün sonra yapılacak yarışta piste çıkacak olan atlar meydanda birer ikişer ısınma turu atıyor.

Geleneksel Palio yarışı yılda iki kez, 2 Temmuz ve 16 Ağustos tarihlerinde düzenleniyor.

Ortaçağ’dan bu yana farklı şekillerde düzenlenen oyunlar 1650 sonrasında bugünkü palio yarışı şekline dönüşmüş. Kale içinde bulunan mahalleri temsil eden 10 at, yarışı kazanmak için tarihi Piazza del Campo Meydanı etrafında 3 tur atıyor. Tarihi Siena şehrinde aslında 17 mahalle (contrada) yer alıyor. 7 mahallenin atı yarışa doğrudan katılır iken üç mahalle de kura ile belirleniyor. 7 mahalle ise şansını denemek için bir sonraki yarışı bekliyor.

Yarış ancak bir kaç dakika sürüyor. Yarışta atların jokeyleri de var elbette ancak birinci mahalleyi atı belirliyor. Şöyle ki, binici atından düşmüş olsa bile at yarışı kazanmış ise şampiyon ilan ediliyor! Yarışmanın ödülü ise ilk günkü şekilde verilmeye devam ediliyor. Birinci gelen ekip kutsal su ile yıkanıyor ve ipek bir flama takıyor.

Siena kilise
Siena’ya tepeden bakan sur dışındaki kilise
— o —

Her mahallenin farklı bir flaması ve sembolü var: Aquila (Kartal), Bruco (Tırtıl), Chiocciola (Salyangoz), Civetta (Baykuş), Drago (Ejderha), Giraffa (Zürafa), Istrice (Kirpi), Leocorno (Tekboynuz), Lupa (Dişi Kurt), Nicchio (Deniz Kabuğu), Oca (Kaz), Onda (Dalga), Pantera (Kara Panter), Selva (Orman), Tartaruga (Tosbağa), Torre (Kule) ve Valdimontone (Koç)

Yarış günü ve öncesindeki üç gün detaylı olarak planlanmış. İlk gün her mahalle için yarışacak at belirleniyor iken ikinci gün hangi atın hangi sırada yarışacağı geleneksel bir yöntem ile kararlaştırılıyor. İkinci ve üçüncü günlerde sabah ve akşam üstü, belirli saatlerde birer prova yarışı yapılıyor. Üçüncü akşam (1 Temmuz veya 15 Ağustos) her mahallenin meydanında kocaman masalar kuruluyor ve akşam yemeği bir arada yeniyor. Turist olarak bu sofralardan birisine oturmak isterseniz, hangi mahallede hangi yemeğin olduğu ve bilet ücretleri ile ilgili festival adresinde detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Yarış günü programında ise sabah saatlerinde bir prova yarışı ve sonrasında kilise ziyareti yer alıyor. Meryem Ana adına düzenlenecek yarışta yer alacak mahalleliler, jokeyeler ve hakem heyeti ortaçağ kostümleri içinde Siena Katedrali (Duomo di Siena) önünde toplanıyor, karşılıklı iyi şans dileniyor, dualar ediliyor.

Siena Katedrali
Siena Katedrali

Yarış öncesinde meydanı seyreden tüm evler, pencereler, kafeler ve sokaklar itina ile süsleniyor. Yarış günü ise bu pencerelerden ve kafelerden yarışı seyretmek isterseniz, oldukça yüksek fiyatlar talep ediliyor. Siena seyahatinizi, şehir için önemli bir turizm fırsatı olan bu tarihlerde planlıyor iseniz, ulaşım ve konaklama imkanlarını önceden araştırmanızı öneririm. Zira ben, son dakikada şans eseri bulduğum ve tek gece konaklayacağım bir oda için, on gün boyunca İtalya‘da ödediğim en yüksek ücreti ödüyorum (65 euro).

Siena – San Gimignano – Floransa

Rota hazırlığı yaparken Palio yarışlarının detaylarına hakim değildim. Şehirdeki bu hareketliliği beklemiyordum ve maalesef sadece bir gün ayırmıştım.

Yeni güne erken saatlerde başlıyor ve öğle saatlerine kadar Unesco korumasındaki tarihi Siena sokaklarını geziyorum.

Ortaçağ’da Vatikan tarafından “Kilise Doktoru” olarak atanmış Sienalı Katerina’nın (St. Cateriniana) kilisesi de görülebilir. 14. yüzyılda yaşamış azizenin dönemin yaygın hastalığı vebayı parmağı ile iyileştirdiğine inanılıyor. Kilise kapısında dönemin resmedildiği pano ve içinde azizenin mumyası görülebilir.

Öğleden sonra San Gimignano kasabasına gidecek ve akşam saatlerinde Floransa‘ya varacağım. Siene’dan Floransa’ya otobüs veya tren ile gidebilirsiniz. Ben Siena’ya gelir gelmez Floransa tren biletimi almıştım. Bu nedenle, otobüs tarifeleri hakkında araştırma yapmadım. Siena Otogarı, tarihi şehir surlarının bitiminde yer alıyor. Yürüyerek rahatça gidebilirsiniz.

01.07.2011

4 thoughts on “Siena günlükleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir